1. Home
  2. Advies
  3. Een mooie betonnen vloer in huis!

Een mooie betonnen vloer in huis!

Leestijd: 7 minuten



Sinds een minimalistische en industriële look in interieurs populair is geworden zien we ook steeds vaker de betonvloer terugkomen. De betonnen vloer die eerst verstopt zat onder tapijt en laminaat en tegels. Tegenwoordig mag je de betonvloer zien! Sterker nog, dit is een resultaat waar mensen steeds vaker voor lijken te gaan!

Direct sfeer met een betonnen vloer.

Een betonvloer geeft een heel strak en robuust, maar toch sfeervol resultaat. Hierdoor kun je je interieur gauw naar een hoger plan tillen. Het heeft een chique uitstraling en combineert perfect met andere materialen. Om warmte in je huis te creëren is het bijvoorbeeld heel goed te stylen met mooie houten meubels of een warm kleed. Maar ook wanneer een minimalistische sfeer meer je uitgangspunt is kun je het heel goed combineren met roestvrijstaal, leer en strakke meubels.

Waarom zou je kiezen voor een betonnen vloer?

De meeste huizen hebben tegenwoordig al een betonnen vloer als basis. Zo heb je vaak, zonder het te weten, al een heel goed uitgangspunt voor zo’n prachtige vloer. Ook wanneer je graag vloerverwarming wilt aanleggen is een betonnen vloer een zeer goede optie. Vaak wordt in dit geval de vloer al opgeleverd met een betonnen afwerking. Om de vloer dan vervolgens af te werken heb je te maken met relatief lage kosten. Een betonnen vloer geeft dus snel een luxe uitstraling voor een vriendelijke prijs.

    Een betonnen vloer is ook:
  • Zeer gemakkelijk schoon te maken.
  • Sterk en slijtvast.
  • Waterbestendig.

Bestaande vloer of laten gieten.

De bestaande betonnen basisvloer hoeft niet altijd van even goeie kwaliteit te zijn. Misschien is deze wel niet helemaal egaal, loopt het af of bevat de vloer butsen en scheuren. Hier kun je tot op zekere hoogte zelf wat aan doen, maar voor het mooiste resultaat kun je het beste ervoor kiezen een betonnen vloer te laten gieten. Bekijk eerst zelf in wat voor staat je vloer is, voordat je besluit er iets mee te doen.

Gevlinderd beton.

Het meest strakke, egale en mooiste resultaat krijg je met een gevlinderde betonvloer. Nu hoor ik je denken, wat is een gevlinderde betonvloer? Zijn er dan vlinderpatronen op de vloer te zien? Nee. Een gevlinderde vloer betekent dat de vloer monoliet is afgewerkt. Ook dat zegt je misschien weinig, maar dit houdt in dat de vloer tijdens het uithardingsproces met een machine compacter wordt gemaakt en gepolijst. Deze machine zorgt ervoor dat de grotere betondeeltjes naar beneden gaan en de fijnere betondeeltjes op de bovenlaag komen te liggen. Hierdoor krijg je een prachtig egale, maar vooral een hele dichte en sterke toplaag.

Beton gewoon kaal laten en klaar is Kees?

Om deze vraag te beantwoorden is het eerst handig om te weten waar beton uit bestaat. De samenstelling van beton is een combinatie van water, cement en toevoegingen, zoals bijvoorbeeld zand. Na droging heb je te maken met een zeer sterke substantie. Beton is echter wel poreus en wanneer je beton onbehandeld zou laten is het gevoelig voor vlekken, maar heb je ook de kans dat je veel last zult hebben van stof en gruis. Dan is de betonvloer opeens een stuk minder vlekbestendig en gebruiksvriendelijk. Dit wil je natuurlijk niet in je huis. Daarom is het advies altijd om het beton af te werken met een coating.

Maar voor welke betoncoating kies je dan?

Transparante coating

Aangezien je in garages ook vaak te maken hebt met een betonvloer kun je heel goed dezelfde producten hiervoor toepassen binnenshuis. Bijkomend voordeel is dat deze producten bij voorbaat al zeer goed bestand zijn tegen mechanische en chemische belasting, dus hoef je niet bang te zijn dat de coating snel slijt of dat je deze niet goed schoon kunt maken.

Sikkens Wapex

De Wapex producten van Sikkens zijn allen ontworpen om een zeer sterke en hoogkwalitatieve finish te bieden voor vele ondergronden binnen en buiten. Zo ook beton. Neem bijvoorbeeld Sikkens Wapex 660. Verkrijgbaar in een zijdeglanzende en matte finish is deze watergedragen coating zeer goed bestand tegen slijten en krassen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Sikkens Wapex Pur Clearcoat. De beschermende sealer kan ook op beton aangebracht worden en is wederom zeer kras en slijtvast. Bijkomend voordeel is dat het zeer snel droogt!

Rust-Oleum

Bij Rust-Oleum kun je goed terecht wanneer je zoekt naar vloercoatings of vloerverf. Indien je zoekt naar een transparante coating is Rust-Oleum 7100 Vloercoating een goede keuze. Deze vloercoating is slijtvast en bestand tegen belasting en reiniging. Ben je bang dat je eventueel gaat uitglijden op een betonvloer? Dan kun je beter kiezen voor de Rust-Oleum 7100 Anti-slip Coating. Hier is de antislip toevoeging al vermengd in de coating en zeer gemakkelijk aan te brengen met roller of kwast.

Betonverf

Het kan natuurlijk voorkomen dat je toch liever je betonnen vloer wilt afdekken met een verflaag. Zeker wanneer je te maken hebt met veel verkleuringen en oneffenheden in je vloer. Scheurtjes kun je in dit geval goed vooraf wegwerken met bijvoorbeeld Rust-Oleum Epoxyshield Betonscheurenvuller. Vervolgens heb je keuze uit vele producten in vele kleuren. Wil je nog wel echt die betonlook behouden? Ga dan voor grijs!

Sigmafloor

Met Sigma kun je een betonnen vloer voorzien van een prachtig dekkend resultaat. Sigmafloor Aqua 2k EP Satin is bijvoorbeeld zo’n product waar je een hoogkwalitatief resultaat mee kunt behalen. Bovendien is de vloer naderhand zeer goed belastbaar en uitermate slijtvast. Wanneer je te maken hebt met lichter belastbare ruimtes, zoals bijvoorbeeld een hobbykamer, kun je er ook voor kiezen om Sigmafloor Aqua Satin toe te passen. Beide coatings geven een prachtige zijdeglanzende finish.

Histor

Voor een extra dekkende vloerverf, speciaal geschikt voor beton, kun je ook kiezen voor Histor Perfect Finish Betonvloer. Naast een goeie dekking is deze betonvloerverf ook extreem slijtvast en geurarm. Met een zijdeglans finish ziet je vloer er modern en strak uit.

Hoe verf je een betonnen vloer?

Het aanbrengen van een coating op een betonnen vloer lijkt misschien een lastige taak, maar dat valt reuze mee! Je wilt natuurlijk wel een zo egaal mogelijk resultaat, dus is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Stap 1.

Verwijder alle meubels uit de ruimte. Zit je betonnen vloer nog verborgen onder tapijt of laminaat? Verwijder dit, inclusief de ondervloer, volledig. Ook eventuele plinten kun je het beste verwijderen.

Stap 2.

Als het goed is heb je nu een kale basis. Heb je ondertussen al beschermende kleding aangetrokken? Je gaat vanaf nu met chemische producten werken en het is dus zeer raadzaam om geschikte kleding, bril, mondkap en handschoenen te dragen.

Stap 3.

Misschien zitten er nog lijmresten op het beton. Verwijder alles wat een strak resultaat in de weg staat. Verwijder ook eventuele verfresten met een afbijt die je ook op beton kunt gebruiken, zoals de Alabastine Super Afbijt. Dit hoef je natuurlijk niet te doen op een net gegoten betonvloer, maar alleen op een oude bestaande vloer.

Stap 4.

Zie je scheurtjes of oneffenheden op het beton? Scheurtjes kun je vullen met een vulmiddel speciaal voor beton, zoals bijvoorbeeld Rust-Oleum 5412 Epoxyplamuur of Rust-Oleum 5180 Epoxy Reparatiemortel. Na droging kun je dit egaal schuren en ook eventuele andere oneffenheden in het beton glad schuren.

Stap 5.

Schuur oneffenheden weg met een elektrische schuurmachine. Zorg dat je goed je bril en gezichtsmasker op hebt. Sluit ook deuren in je woning en zet een raam open, zodat het stof niet je woning intrekt.

Stap 6.

Maak vervolgens de ondergrond grondig schoon. Hier kun je allereerst een stofzuiger voor gebruiken en reinig het vervolgens met water en een ontvettend reinigingsmiddel. Bij beton doe je er ook goed aan om de vloer te reinigen met een mengsel van negen delen water en één deel Bleko Zoutzuur. Reinig dit naderhand goed na met water. Laat vervolgens de ondergrond minstens 24 uur goed drogen.

Handige tip: een coating aanbrengen op een vloer waar eventueel vocht in zit is geen goed idee. Om dit te controleren kun je op de kale vloer een doorzichtig stuk plastic neerleggen en vastplakken met duct tape. Laat dit 24 uur liggen en kijk naderhand of er condens zichtbaar is. Als dat zo is heb je te maken met vochtig beton en is het belangrijk dit eerst op te lossen.

Stap 7.

Tape de zijkanten van de muren goed af, zodat je niet de kans loopt dat er straks coating op je muur zit. Sommige coatings hebben geen primer nodig, maar in sommige gevallen kan een primer de condities van het beton verbeteren en de hechting van de coating optimaliseren.

Stap 8.

Breng de coating aan. Hier kun je een Anza Pro Titex Vloerverfrol voor gebruiken met een verlengstuk. Voor de randen en hoekjes kun je het beste een kwast gebruiken. Meestal hebben betoncoatings 2 á 3 lagen nodig. Hou hiertussen voldoende rekening met de droogtijd en laat ook naderhand de ondergrond goed doorhadden voordat je erop gaat lopen en je meubels weer terug gaat zetten.

Nu kun je gaan genieten van je betonvloer en de prachtige strakke en robuuste uitstraling!