Een buitenmuur staat onder constante belasting van het weer. Of het nou regen, wind of zon is; zo’n gevel heeft flink wat te verduren. Met een buitenmuurverf bescherm je een gevel, maar geef je deze ook direct een mooi aanzicht. Een buitenmuur neemt namelijk best wel wat blikveld in beslag. Zeker wanneer je met het mooie weer veel in de tuin vertoeft en constant tegen je gevel aan zit te koekeloeren! Met de juiste producten kun je jouw huis een totaal andere uitstraling geven en zo direct meer sfeer creëren. Maar hier is het uiteraard wel belangrijk dat de muurverf goed hecht, een hoge dekkracht heeft en lang mooi blijft. Maar voor welke buitenmuurverf kies je dan? Wij helpen je verder!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een muurverf voor je buitenmuur of gevel?
Bij het kiezen van een muurverf voor je buitenmuur is het handig om eerst even wat vooronderzoek te doen. Hoe meer informatie je hebt over je buitenmuur, hoe gemakkelijker het is om de juiste buitenmuurverf te kiezen.
Van welk materiaal is de muur?
Buitenmuren kunnen van allerlei materialen zijn. Denk maar aan beton, of metselwerk zoals een bakstenen muur. Maar je kunt ook te maken hebben met stucwerk en plaatmateriaal. De meeste muurverven dekken op vele soorten muren, maar dit is niet altijd het geval. Gelukkig is er voor al deze ondergronden wel een buitenmuurverf die een mooi aanzicht kan geven en bovendien ook optimaal tegen externe invloeden kan beschermen.
In wat voor staat is je buitenmuur?
Idealiter is je muur natuurlijk helemaal solide en egaal. Maar als je muur al onder invloed heeft gestaan van de elementen zijn deze niet altijd in perfecte staat. Vooral bij oude huizen kan de gevel fragiel zijn. Zie je bijvoorbeeld kleine scheurtjes of brokkelt je muur op sommige plekken af? Er bestaan muurverven die dit kunnen overbruggen en verminderen.
Zit er al een verflaag op de muur?
Indien je te maken hebt met een huidige verflaag kan deze effect uitoefenen op de verflaag die je daaroverheen wilt aanbrengen. De eigenschappen van de verf zijn hierin van invloed, maar ook of de verf nog volledig intact is speelt hier mee.
In welke mate heb je te maken met vocht?
Een gevel heeft altijd te maken met vocht. In de meeste gevallen zal dit extern zijn, waar regen, sneeuw en hagel zich op de verflaag inwerkt. Maar je kunt ook te maken krijgen met vocht wat zich binnenin de gevel bevindt. Wil je schimmel of algen-aangroei verminderen en voorkomen? Dan is het handig om hier de juiste buitenmuurverf op te selecteren.
Moet de verf vuilafstotend zijn?
Buiten vocht om heeft je buitenmuur natuurlijk ook te maken met andere invloeden. Je muur kan vanalles aan gaan trekken. Denk maar aan viezigheid door het weer, uitlaatgassen en aanslag. Afhankelijk van je wens pas je hier je keuze op aan.
Welke uitstraling wil je behalen?
Buitenmuurverven komen er in vele soorten. Zo kun je voor een matte of zijdeglanzende uitstraling kiezen, maar heb je ook de mogelijkheid om voor een glad resultaat te kiezen of een structuurafwerking. Uiteraard speelt kleur ook een grote rol en kun je bijna alle gevelverf in elke gewenste kleur laten mengen.
Bescherm een buitenmuur met gevelverf en verminder en voorkom slijtage, vochtproblemen of aangroei.
Heeft een buitenmuur ook een voorstrijk nodig?
Je bent misschien al bekend met voorstrijkmiddelen voor binnenmuren. Een voorstrijkmiddel vermindert zuiging, zorgt voor een goede hechting en voorkomt kleurbontheid. Wist je dat je een buitenmuur ook heel goed met een voorstrijk kunt behandelen? Of dit nodig is hangt af met wat voor buitenmuur je te maken hebt. Een buitenmuur staat onder constante belasting van het weer en zal sneller slijten dan een binnenmuur. Zeker als bijvoorbeeld regen, sneeuw en hagel vrij spel krijgen op een muur kan dit nadelige gevolgen hebben. Vocht willen we niet in een muur en zeker niet in huis. Vocht kan zorgen voor aangroei van algen en zorgen voor schimmel.
Bij een kale muur is de kans zeer groot dat deze sterk zuigend is. In dit geval kies je altijd voor een goed voorstrijkmiddel, zoals Sigmafix Universal. Ook andere poreuze en poederende muren kun je het beste eerst voorbehandelen. Zo ben je verzekerd van een goede hechting, minimale kleurbontheid en komen de eigenschappen van jouw gevelverf optimaal tot hun recht.
Ademende, dampopen, vochtdoorlatende buitenmuurverf.
In principe kun je ervan uitgaan dat alle buitenmuurverven een ademend vermogen hebben. Dit is vooral voor een buitenmuur handig, omdat het helpt vochtproblemen te voorkomen. Een dampopen of dampdoorlatende gevelverf voorkomt dat vocht naar binnen kan dringen, maar zorgt er ook voor dat het vocht wat al in de muren zit toch naar buiten kan. Dit is natuurlijk altijd gewenst, maar vooral bij een na-geïsoleerde spouwmuur kan het handig zijn om voor een vochtdoorlatende buitenmuurverf te kiezen. Vele huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn bevatten een spouwmuur. Door deze isolatie wordt de luchtcirculatie vermindert. En laat dit nou precies nodig zijn om vocht uit de muren te weren. Gelukkig kan met een dampopen verf het vocht nog wel ontsnappen.
Zeer dampopen in een matte afwerking.
Wijzonol Wijzoplex Gevelcoat is bijvoorbeeld zo’n zeer dampopen muurverf specifiek voor geïsoleerde en na-geïsoleerde gevels en steenachtige ondergronden zoals beton, metsel- en pleisterwerk en plaatmateriaal. Ook is deze buitenmuurverf waterafstotend in een mooie gladde, matte uitstraling.
Zijdeglanzende uitstraling en carbonatieremmend.
Voor een zijdeglanzende finish kun je goed kiezen voor Sikkens Alphatex IQ. Deze buitenmuurverf is uitstekend waterdampdoorlatend, maar ook carbonatieremmend. Dit is vooral bij betonnen muren zeer wenselijk. Bovendien is deze buitenmuurverf zeer snel regenvast en geeft het een goede bescherming tegen vuilaanhang.
Snel regenbestendig.
Sigma Façade Topcoat Matt is ook zeer snel regenbestendig dankzij Quick Rain Resistance. Dit maakt de muurverf ideaal om op buitenmuren toe te passen bij wisselende weersomstandigheden. Tijdens het drogingsproces vernetten de acrylaatdeeltjes zeer snel, zodat de verf niet aangetast raakt door regen.
Fijnkorrelige structuur.
Heb je liever een structuur op je buitenmuur? Dan kun je goed kiezen voor Sigma Façade Topcoat Quartz Matt. Deze bevat een fijnkorrelige, ronde structuur en is zeer decoratief. Deze buitenmuurverf is uiteraard ook waterdampdoorlatend en is dankzij de hoge CO2-dampdiffusieweerstand ook carbonatieremmend.
Isolerende buitenmuurverf.
Is het kwaad al geschied en heb je inmiddels last van schimmel of slaat je muur vochtig door? Dan kun je het beste kiezen voor een isolerende buitenmuurverf. Zo’n muurverf heeft de mogelijkheid om doorslaggevende problemen, zoals vocht en aangroei te verminderen en te voorkomen. Een muurverf als Sigma Siloxan Topcoat Matt is ook waterdampdoorlatend, maar vermindert tegelijkertijd ook de aangroei van micro-organismen. Het beste kun je de muur voorbehandelen met Sigma Siloxan Hydrophob Aqua. Dit is een watergedragen hydrofobeermiddel dat geschikt is voor zuigende minerale ondergronden en maakt deze waterafstotend, zodat regenwater niet kan indringen en de buitenmuur zijn isolatiewaarde behoudt.
Flexibele buitenmuurverf.
Bij oude huizen kun je naast vocht ook regelmatig te maken hebben met kleine scheurtjes en oneffenheden in de buitenmuur. Voor een barstvrij en duurzaam resultaat is het in dit geval slim om voor een flexibele gevelverf te kiezen. Ook bij industriële gebouwen en kan het nodig zijn om eventuele haarscheurtjes te overbruggen. Sigma Façade Topcoat Flex Matt kun je uitstekend preventief toepassen tegen haarscheurtjes. Sikkens Alphaloxan Flex is daarentegen weer heel geschikt als renovatieverf op pleisters van na-geïsoleerde gevels en voor ruwe gepleisterde ondergronden, pleisters met haarscheurtjes en metselwerk. Deze buitenmuurverf biedt bovendien ook goede bescherming tegen schimmels en algen.
Vuilafstotende- en weinig vuilaanhechtende gevelverf.
Een pas geschilderde muur ziet er fris uit, maar zodra de elementen vrij spel hebben op de buitenmuur ziet deze er al gauw een stuk minder aantrekkelijk uit. Doordat buitenmuren onder constante belasting van het weer staan kun je het beste elke 5 jaar je gevel een nieuwe lik verf geven. Met een vuilafstotende buitenmuurverf kun je echter wel zo lang mogelijk je buitenmuur er mooier uit laten zien. Zo bevat Sigma Façade Topcoat Self-Clean Matt een Self Clean Technology waardoor je met deze muurverf geringe vuilaanhechting hebt. De samenstelling zorgt voor een gladde gesloten verflaag. Hierdoor krijgt vuil geen grip op de verflaag en spoelt het vuil gemakkelijker weer weg. Gelukkig blijven de ademende eigenschappen wel behouden en kun je jarenlang genieten van een mooie geschilderde buitenmuur in jouw gewenste kleur!
Ben je nieuwsgierig hoe je het beste een buitenmuur kunt schilderen? Lees hiervoor onze blog Buitenmuur verven.