1. Home
  2. Advies
  3. Haal felle kleuren in je huis!

Haal felle kleuren in je huis!

Leestijd: 5 minuten



Wanneer je bezig bent je interieur samen te stellen zul je misschien niet zo snel kiezen voor felle knalkleuren. Heldere tinten kunnen namelijk best intimiderend zijn. Daarentegen kunnen felle kleuren wel een goed accent zijn in je interieur. Van die prachtige kleuren die lekker in het oog springen, spannend en interessant zijn. Maar ik neem aan dat je geen circustent wilt maken van je huis. Dus welke kleuren kies je dan en hoe pak je dit aan?

Plan van aanpak.

Voordat je een verfkleur kiest is het altijd handig om je eerst goed te laten inspireren. Zoek veel beeldmateriaal en bepaal wat bij jouw smaak past. Ten tweede heb je, als het goed is, al te maken met bestaande ruimtes en bestaande meubels. Zijn je meubels al gekleurd? Welke kleuren passen daar bij? Is er veel licht in de ruimte, of is het juist erg donker? Ook het doel van de ruimte speelt hierin mee. Je wilt natuurlijk niet in je bed liggen stuiteren van alle felle kleuren die op je af komen. Kies in dat geval voor een gedurfde kleur op de wand waar je bed tegen staat en kies voor zachtere tonen op de andere muren. Echter kun je in je woonkamer, keuken of badkamer wel wat stoutmoediger aan de slag.



Terug naar de basis.

Als je kleur wilt toepassen in je interieur is het handig om kleur ook wat beter te begrijpen. Zie hieronder bijvoorbeeld de kleurencirkel. Misschien ben je deze al eens tegen gekomen toen je op school zat. Zo zie je in het midden de 3 primaire kleuren blauw, geel en rood. Wanneer je deze primaire kleuren onderling in gelijke hoeveelheden met elkaar mengt krijg je secundaire kleuren. Zo krijg je door blauw en geel te mengen groen. Geel en rood maakt oranje en blauw en rood maakt paars. Wanneer je deze hiervan de mengverhoudingen aanpast krijg je tertiaire kleuren. Dit kun je in de kleurencirkel goed zien aan de buitenste ring.

Kleuren grijzer, lichter of donkerder maken.

Bij deze kleuren kun je ook meer wit en/of zwart toevoegen. Je krijgt dan een donkere, grijzere of zachtere kleur. Bij pasteltinten zit bijvoorbeeld veel wit in de kleur. Denk maar eens aan een strip van een kleurenwaaier. Daar zie je goed hoe je in 1 kleur door middel van wit steeds een andere tint wordt, terwijl de basissamenstelling van de kleur hetzelfde is. Kleuren die in zo’n zelfde kleurengroep zitten noemen we een kleurengamma. Voor een rustgevend geheel kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je te beperken tot 1 kleurengamma, bijvoorbeeld geeltinten in verschillende dieptes en schakeringen.

Knallen met complementaire kleuren.

Hoe kleuren zich tot elkaar verhouden kan ook een grote impact maken. Zo heb je vast wel eens van complementaire kleuren gehoord. Dit zijn kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen. Dus oranje is complementair met blauw, paars met geel en rood met groen. Wanneer je bijvoorbeeld een muur donkerblauw zou schilderen en op je bank zou kiezen voor een oranje kussen; reken maar dat die oranje kleur er uit knalt!

Warme of koele kleuren.

Wat ook veel impact heeft is of je voor warmte tinten kiest of juist liever voor koelere kleuren gaat. Als je op deze kleurencirkel van boven naar beneden precies in het midden een lijn zou maken heb je aan de linkerkant de koele kleuren en aan de rechterkant de warme kleuren. Warme tinten kunnen een gezellige sfeer in huis creëren. Ze hebben namelijk een intieme, vriendelijke en informele uitstraling. In een fellere variant prikkelen en stimuleren ze de zintuigen. Koele kleuren daarentegen stralen rust en ruimte uit. Bovendien laten ze een ruimte groter lijken.

Het licht in een ruimte.

Licht heeft ook een veel invloed op de ruimte en zeker ook op de kleuren. Licht is niet overal in huis hetzelfde en verandert ook gedurende de dag. Daarom is het belangrijk om je gekozen kleuren te bekijken bij verschillende lichtsoorten in je te schilderen ruimte. Zo heb je te maken met schaduw en is licht aan de noordkant koeler dan aan de zuidkant. Licht kan een ruimte donker of lichter maken en door te kiezen van de juiste kleuren kun je hierop inspelen. Het licht reflecteert namelijk. Heb je bijvoorbeeld een kamer aan de noordkant? Dan kun je het beste kiezen voor een kleur met iets van warmte erin, zodat de kamer niet nóg koeler lijkt.

Ga je voor een knallend effect of wil je meer rust in je interieur?

Met gewaagde kleuren in je interieur kun je een speelsheid in je interieur brengen. Een felle accentkleur of meerdere accentkleuren werken zeer goed met neutrale en zachte tinten. Sigma heeft bijvoorbeeld een heel handig principe om je daarin verder te helpen. Zij gaan uit van het 60-30-10 principe waar je kleuren aan de hand van bepaalde verhoudingen in de ruimte plaatst. In een gekozen hoofdkleur wordt de kleur in 60% diepte in de ruimte toegepast. Voor een nuancekleur wordt deze zelfde hoofdkleur in 30% opgevuld. Voor accenten pas je volgens dit principe de kleur in 10% toe. Zo kun je kleuren in je interieur toepassen, maar toch ook rust en eenheid weergeven. Je kunt dit principe ook omdraaien voor een spannender effect!

Durf jij het aan?