1. Home
  2. Advies
  3. Hoe schilder je een muur?

Hoe schilder je een muur?

Leestijd: 7 minuten


Een muur schilderen lijkt een aardig laagdrempelige klus. Men neme wat muurverf, een verfroller en gaan met de banaan. Helaas bestaat er bij deze aanpak wel een risico dat het resultaat niet wordt zoals je voor ogen had. Want een strak, dekkend en streeploos resultaat is waar we allemaal voor gaan, toch?! Wij leggen je uit waar je allemaal rekening mee moet houden en geven je handige tips hoe je het mooiste resultaat kunt behalen!

Allereerst begint een goed resultaat bij een goeie voorbereiding. Hier lees je hoe! Wanneer je de voorbereiding netjes uitvoert zul je merken dat het schilderen straks een stuk makkelijker gaat en je muur er vervolgens prachtig uitziet!

Kies de juiste verf.

Tijdens de voorbereiding heb je al bepaald in welke staat je muur zich bevindt. Je hebt dus ondertussen ook een aardig idee waar je muurverf aan moet voldoen.

    Moet een muurverf:
  • Goed reinigbaar zijn?
  • Gemakkelijk aan te brengen zijn?
  • Goed dekken in een donkere kleur?
  • Geen strijklicht geven?
  • Een isolerend vermogen hebben?
  • Waterdampdoorlaatbaar zijn?
  • Schimmelwerend werken?

Binnenmuurverf of latex is altijd watergedragen. Verder bevat je muurverf bindmiddelen, pigmenten en andere toevoegingen om een sterke en nette afwerking te bieden. Afhankelijk van de wensen is de samenstelling van het product daar op aangepast.

Voor elke wens hebben wij bij Kleuro wel een hoogkwalitatieve muurverf in het assortiment. Ontdek onze muurverven en kies er eentje uit!

Glansgraad.

Voor muren zul je meestal kiezen voor een matte glansgraad. Je zult ook merken dat de meeste muurverven standaard in een matte uitvoering komen. Met een matte muurverf, zoals Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, zie je het minst onregelmatigheden op je muur en zal dit het meest egaal tonen. Soms heb je ook de optie om te kiezen voor een zijdeglanzende muurverf, zoals bijvoorbeeld Sigma Sigmapearl Clean Satin. Zijdeglanzende verf kun je makkelijker schoonvegen, wat het dus een goede keuze maakt voor ruimtes die intensief worden belast. Tegenwoordig zijn veel matte muurverven echter ook heel goed reinigbaar. De keuze voor zijdeglanzende muurverf wordt dan ook steeds vaker gemaakt op basis van smaak, en minder vanwege de eigenschappen.

Schrobvastheid.

Soms is het belangrijk om een muur regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld wanneer je een muurverf zoekt voor je keuken, kinderkamer, hal of woonkamer. Andere keren is dit totaal niet belangrijk. In alle gevallen speelt de schrobvastheid van de muurverf hierin een rol. Schrobvastheid geeft aan in hoeverre een muurverf schoon te maken is en of er slijtage optreedt wanneer je dit doet.

Schrobvastheid is te verdelen in 5 klassen waarbij Klasse 1 heel goed schoon te maken is en Klasse 5 het minst goed. Muren die zijn geschilderd met een verf in Schrobklasse 1 kun je bijvoorbeeld rustig schoonmaken zonder je zorgen te maken dat je muur kale plekken krijgt of gaat glanzen. Zo kun je zelfs bij herhaaldelijk reinigen blijven genieten van de mooie matte eigenschappen.

De juiste kleur kiezen voor je muur.

Heb je al een kleur op het oog? Kleur is sterk afhankelijk van het licht. Daarom is het altijd handig om een aantal kleurstalen in een paar tinten lichter en donkerder te kiezen. Sommige kleurstalen kan je zelfs tijdelijk op de muur plakken. Gedurende de dagen daarop kun je dan op verschillende momenten kijken wat voor effect het licht heeft op je kleur en of je kleur naar verwachting is.

Bij Kleuro hebben we ook kleurtesters in het assortiment. Zo kun je bijvoorbeeld van Flexa meerdere kleurtesters bestellen en direct op je muur verven. Zo zie je gelijk het effect van de muurverf op je muur in jouw gekozen kleur!

Hoeveelheid verf kopen.

Op onze website kun je bij elk product zien wat het rendement is. Dit rendement is afhankelijk van hoe je het aanbrengt en met wat voor ondergrond je te maken hebt. Hier komt wat rekenwerk aan te pas. Meet de oppervlakte van je muur en bereken dit met het rendement van je gekozen muurverf. Neem het altijd wat ruimer. Hou bijvoorbeeld ook rekening met het feit dat je muurverf meestal in minimaal 2 lagen gaat aanbrengen. Zo weet je zeker dat je niet halverwege je verfklus opeens zonder verf komt te zitten!

Kies de juiste kwasten en rollers.

Welk gereedschap je gebruikt tijdens je schilderklus is van grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Wanneer je een muur gaat schilderen gebruik je een kwast én een muurverfroller. De kwast gebruik je om secuur langs randen en in hoeken te schilderen. De muurverfroller gebruik je voor de grote vlakken.

De muurverf voorbereiden.

Doordat latex uit bestanddelen en pigmenten bestaat is het belangrijk dat je de muurverf voor gebruik eerst goed roert. De verf zit onderhand al een tijdje in de pot en hierdoor kunnen sommige bestanddelen naar de bodem zijn gezakt. Hier kun je handig een roerhoutje voor gebruiken. Roer echt een paar minuten lang, zodat alle bestanddelen goed met elkaar vermengen.

Heb je meerdere potten latex nodig voor 1 verfklus? Dan kan het handig zijn om vooraf een hersluitbare emmer te vullen met je verschillende potten verf. Dit is om er zeker van te zijn dat je verf overal exact dezelfde kleur heeft. Het is een voorkeursdingetje en hoeft niet. Bij Kleuro worden namelijk alle verfproducten met originele kleurenpasta’s gemengd, dus je kunt er zeker van zijn dat alle kleuren zo kleurecht en intens mogelijk zijn!

Vervolgens kun je een verfbak vullen met een beetje verf. Werk liever met kleinere hoeveelheden verf per keer en vul je verfbak niet helemaal nokvol met muurverf.

Gebruik een kwast voor de randen en hoekjes.

Dit is het moment waar je eindelijk echt gaat schilderen! Te beginnen bij de randen en hoeken. Dit moet wel nauwkeurig gebeuren. Dit begint al bij het dopen van de kwast in de verf. Doop alleen de punt van je kwast in de verf en doop niet je hele kwast volledig in de verf. Dat is niet nodig en zo vergroot je alleen maar de kans op druipers. Strijk de kwast vervolgens af.

Je kunt het beste in de hoeken beginnen en van daaruit langs de randen naar het midden werken. Wanneer je merkt dat de verf minder goed dekt is het tijd om je kwast weer in de verf te dopen. Heb je toch teveel verf op je kwast? Smeer dit zoveel mogelijk uit.

Tip: Maak je onverhoopt toch een foutje? Zorg altijd dat je een vochtige doek bij de hand hebt. Zo kun je verfspetters gelijk wegvegen.

Maar als het goed is heb je dit helemaal niet nodig, want we werken én netjes én hebben natuurlijk alles al netjes afgeplakt.

Gebruik een muurverfroller voor de rest van de muur.

Wanneer je verfbak is gevuld met muurverf is de verleiding heel groot om je roller compleet onder te dompelen in de verf. Doe dit niet! Rol daarentegen heen en weer om je roller langzaam te doordrenken met muurverf. Soms duurt het even voordat je roller volledig gevuld is met verf. Maar ook hier geldt; liever minder dan meer verf.

Zet de verf nu op en werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Zo weet je zeker dat overal op de muur de verf egaal wordt aangebracht. Tegenwoordig heb je met de muurverven gelukkig minimaal kans op baanvorming, maar zorg dat je altijd netjes uitrolt. Heb je toch iets teveel verf op je roller en zie je een lijn op je muur? Rol de muurverfroller dan uit en gebruik de relatief droge roller om hiermee meerdere keren er overheen te rollen.

Hoeveel lagen muurverf heb je nodig voor een dekkend resultaat?

De meeste hoogkwalitatieve muurverven zijn dermate gepigmenteerd dat je met twee lagen al een volledig dekkend resultaat kunt behalen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je ondergrond en of je een voorstrijk of primer hebt gebruikt. Ook ligt het eraan in wat voor kleur de huidige muur is en met welke kleur je er overheen schildert. Bij lichte kleuren heb je voor een dekkend resultaat soms nog een derde laag nodig.

Als je nog een verflaag wilt aanbrengen is het altijd heel belangrijk dat je de droogtijd goed aanhoudt. Je wilt namelijk dat een verflaag goed door kan harden, voordat je deze weer afsluit met een volgende verflaag.

Weetje: soms ziet de natte muurverf er heel anders uit in kleur dan wat je voor ogen had. Schrik hier niet van. Wanneer de verf helemaal droog is zie je pas wat de daadwerkelijke prachtige kleur is!

Afplaktape verwijderen.

Heb je genoeg verflagen aangebracht? Dan kun je nu de tape gaan verwijderen. Dit doe je wanneer de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je opgedroogde verf weer lostrekt van de muur. Nadat de droogtijd volledig is verlopen kun je de stuclopers ook gaan verwijderen, de plinten terugplaatsen en alle meubels weer terug gaan zetten!

Kwasten en rollers schoonmaken of weggooien?

Ben je aan het wachten op een muurverflaag die moet drogen? Dan kun je de kwast prima even wegzetten in bijvoorbeeld een Goudhaantje Brushkeeper Pro. Ben je helemaal klaar met je schilderklus? Dan kun je de kwasten schoonmaken. Binnenmuurverf is altijd op waterbasis, dus dit is gelukkig goed schoon te maken.

Voordat je met je kwasten en rollers naar de wasbak loopt kun je al proberen zoveel mogelijk verf van je gereedschap af te halen. Hier kun je een plamuurmes of afsteekmes voor gebruiken. Schraap zoveel mogelijk verf van je kwasten en rollers af terug in de verfpot.

Daarna kun je kwasten schoonmaken met lauwwarm water. Je kunt zelfs wat afwasmiddel gebruiken om die laatste restjes verf van je gereedschap af te krijgen. Zo kun je de kwasten weer hergebruiken voor je volgende verfklus!

Verf bewaren of weggooien.

Heb je nog verf over? Dit kun je vaak nog heel goed tot 2 jaar na datum bewaren op een koele, donkere plek. Schrijf bovenop de deksel met een marker duidelijk de datum, zo weet je zeker dat je niet opeens bij een volgende klus een oude pot verf tevoorschijn haalt. Je kunt er ook voor kiezen om je verf weg te gooien. Doe dit niet in de prullenbak, maar maak gebruik van een Chemisch Afval Verzamelpunt bij jou in de buurt.

Met een hoogkwalitatieve verf kun je genieten van een betere dekking, minimale baanvorming, hogere kleurkracht en een prachtig resultaat. Bekijk ons assortiment en hopelijk heb je snel zo’n mooie strak geschilderde muur in je huis!