1. Home
  2. Advies
  3. Hoe schilder je een muur met structuur?

Hoe schilder je een muur met structuur?

Leestijd: 5 minuten



Tegenwoordig wordt er nog vaak gekozen voor een muurverf met structuur. Structuurverf is een latex waar korrels aan toegevoegd zijn. Het is namelijk mogelijk om met een fijne of grove korrel heel snel een decoratieve sfeer te creëren. Afhankelijk van je gewenste effect kun je een grote variatie aan resultaten behalen. Dit is al afhankelijk van hoe je de verf besluit aan te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een roller of een kwast gebruiken en de verf in strepende of ronde bewegingen aanbrengen.

Wanneer kies je voor structuurverf?

Behalve de sfeer wordt structuurverf ook vaak gekozen omdat de latex wel tegen een stootje kan. Dit maakt het bijvoorbeeld een uitstekende keuze om toe te passen in je hal of veelgebruikte plekken in huis. Bij Kleuro hebben wij zelfs muurverven met structuur voor buitengevels! Ook op muren die wat onregelmatigheden vertonen of zelfs wat scheurtjes hebben kun je structuurverf zeer goed toepassen. Daarnaast kun je een muur met structuur gewoon overschilderen met een gewone latex. Heb je al een bestaande muur met structuur? Er zijn zelfs speciale muurverven die minimaal vullend zijn voor jouw muur met textuur! Zo heb je voor veel verschillende muren de mogelijkheid om snel een prachtig resultaat te krijgen!

Maar hoe breng je structuurverf nou aan?

Plak de omgeving af en gebruik een afdekzeil.

Allereerst is het belangrijk om de te schilderen muur en de omgeving daaromheen goed voor te bereiden. Dit kun je doen door de vloer rond de muur vrij te maken en stopcontacten te verwijderen. Plinten en deuren kun je afplakken met Kip 3308 Fineline Tape. Met deze tape kun je de randen goed strak afplakken en is naderhand weer heel makkelijk te verwijderen. De vloer kun je afdekken met afdekfolie, zodat daar geen verfspatten op kunnen vallen. Om ook te voorkomen dat verf op je kleding komt is het aan te raden om altijd beschermende kleding en handschoenen te dragen.

Voorstrijk nodig?

Reinig de muur goed met een ontvettend reinigingsmiddel dat je hebt verdund in warm water. Dit reinigen kun je goed met een spons doen en naspoelen met schoon water. Dit is ook een goed moment om te controleren of je muur eventueel een voorstrijk nodig heeft. Wanneer je de natte spons tegen de muur houdt kun je zien of het vocht in de muur wordt opgenomen of niet. Je hebt een voorstrijk nodig wanneer je te maken hebt met een poreuze en/of zuigende muur waarin het vocht wordt opgenomen. Vaak wanneer je op bestaande muurverflagen werkt heb je geen voorstrijk nodig, maar het is altijd handig om dit toch even te controleren!

Plamuren en kitten.

Wacht 24 uur voordat de muur helemaal goed droog is en het vocht helemaal uit je muur is gedampt. Nu ben je klaar om te kijken of je eventueel oneffenheden in je muur hebt zitten. Deze kun je aanpakken door krabben of vullen. Om kleine scheurtjes en gaatjes op te vullen kun je goed een plamuurmiddel gebruiken. Laat dit ook goed drogen en werk indien nodig nog weer even bij. Randen langs kozijnen, plinten en plafonds kun je netjes afkitten met Den Braven Stuc-o-Seal. Deze heeft een korrelige oppervlaktestructuur en is dus ideaal om te gebruiken in combinatie met structuurmuurverven!

Schilderen maar!

Nu komt het leuke gedeelte: het schilderen zelf! Dit is gelijk ook het meeste spannende gedeelte, want hoe ga je de verf aanbrengen? Wil je een egaal resultaat of wil je juist veel textuur? Hoe je de roller of kwast gebruikt is hierop van grote invloed. Met een roller kun je veelal een egaler resultaat behalen en is ook geschikter om grotere oppervlaktes mee te behandelen. Met een kwast, zoals een blokkwast, kun je juist hele mooie effecten behalen. Hoe je de structuurmuurverf ook besluit aan te brengen, zorg altijd dat je kwast of roller goed verzadigd is met verf. Wanneer je dit niet doet kan je kwast of roller wat inkrimpen en onvoldoende muurverf afgeven. Voor een mooi dekkend resultaat is het ook belangrijk om in 2 lagen te werken.

Voor een egaal resultaat.

Begin bij randen met het aanbrengen met een kwast en een kleine structuurroller. Grote oppervlaktes kun met een grotere structuurverfroller aanbrengen. Werk hierbij van links naar rechts en van boven naar beneden. Werk altijd in 1 richting. Je krijgt het mooiste resultaat wanneer je in lange banen werkt en de roller steeds goed verzadigd is met verf. Na ongeveer 5 uur is je muur over te schilderen met een tweede laag.

Voor een decoratief resultaat.

Je kunt ervoor kiezen om de eerste laag egaal aan te brengen met een structuurverfroller en wat meer structuur in de tweede laag te brengen middels een blokkwast. Voor een extra decoratief effect kun je ook beide lagen decoratief aanbrengen met een blokkwast. Je kunt bijvoorbeeld strepen, golven of cirkels maken. Laat je creativiteit de vrije loop gaan. Het is handig om bij deze methode in kleinere oppervlaktes per keer te werken. Beperk je dus steeds per vierkante meter en breid dit verder uit. Ook hier is het handig om van links naar rechts en van boven naar beneden te werken. Lastig te bereiken hoekjes kun je heel goed bereiken door met een kleine kwast te tamponneren.

Ben je klaar met je schilderklus?

Dan kun je alvast je tape en afdekfolie verwijderen als de verf nog nat is. Zo voorkom je eventuele schade aan de verflaag. Verf wat je nog over hebt kun je vanuit je verfbak weer terug gieten in de verfemmer en dit kun je veelal tot 2 jaar in originele verpakking bewaren. Kwasten en rollers kun je of reinigen, of in laten drogen en weggooien. Let bij reiniging wel op dat, zelfs wanneer de verf op waterbasis is, de muurverf ingrediënten kan bevatten die je liever niet door de gootsteen spoelt. Kwasten laten indrogen en wegbrengen naar een Chemisch Afval Verzamelpunt is altijd een betere optie. Na 24 uur wachten ben je er zeker van dat de verf wel volledig droog is. Je kunt dan ook je stopcontacten weer terugplaatsen…en natuurlijk gaan genieten van je prachtig geschilderde muur!

Maar voor welke structuurmuurverf kies je dan?

Gelukkig hebben wij bij Kleuro veel keuze om uit te kiezen wanneer je op zoek bent naar een muurverf met structuur. Zo hebben wij in ons Kleuro assortiment alleen maar de allerbeste producten die de markt te bieden heeft. Het ietwat hogere prijskaartje laat zich zeer goed terugzien in de geweldige kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Structuurverf voor binnenmuren.

Korrelige kwartsstructuurverf.

Zo heeft Sikkens Alpha Quartz SF een niet scherpe, korrelige kwartsstructuur en is deze muurverf zeer gemakkelijk te verwerken en elke gewenste structuur. De oplosmiddelvrije structuurmuurverf is geschikt voor binnenmuren en zal niet snel verzepen! De muurverf kun je toepassen met een kwast of een blokwitter, maar je kunt ook een muurverfroller gebruiken die speciaal geschikt is voor structuurverven. Naderhand kun je de geschilderde wand ook nog even narollen met een grove schuimplastic rolborstel.

Grofkorrelige muurverf.

Sigma Kwarts Matt is nog zo’n uitstekende muurverf voor binnen. Deze heeft een grofkorrelige oppervlaktestructuur en heeft hierdoor ook een goede slijt- en stootvastheid. Bovendien is deze muurverf ook nog eens waterdampdoorlatend.

Fijnkorrelige structuurverf van Histor.

Histor Structuur Fijn heeft daarentegen, zoals de naam al zegt, een fijne korrelstructuur. Deze muurverf dekt uitstekend en geeft een prachtig mat uiterlijk. Histor Perfect Finish Structuurverf geeft ook een verfraaiende, matte, fijnkorrelige structuur op je binnenmuren.

Spackverf.

Op bestaande structuurverflagen wil je natuurlijk een muurverf gebruiken die zo min mogelijk vullend is. Daar heeft Sigma wat op gevonden met Sigma Spackverf Semi-Matt. Bij gebruik van deze verf blijft onderliggende oorspronkelijke textuur op de muur goed zichtbaar. In de meeste gevallen heb je hiervoor zelfs maar 1 laag nodig! En dankzij de lange open tijd wordt de kans op baanvorming beperkt.

Structuurverf voor buitenmuren:

Fijnkorrelige ronde structuur voor buitenmuren.

Ook voor structuurverf voor buitenmuren kun je bij ons terecht. Sigma Façade Topcoat Quartz Matt is bijvoorbeeld een structuurgevelverf die voorzien is van een fijnkorrelige, ronde structuur. Dankzij de elasticiteit en regendichtheid kan het een uitstekende buitenduurzaamheid bieden. Bovendien bevat deze gevelverf ook nog eens waterdampdoorlatende en carbonatieremmende eigenschappen.

Kwartshoudende buitenmuurverf én Topcoat!

Je kunt ook kiezen voor Sikkens Alphacoat. Deze kwartshoudende structuurverf voor buitengevels is tevens waterdampdoorlatend, carbonatieremmend en zeer elastisch. Om vuilaangang tegen te gaan kun je Alphacoat afwerken met Sikkens Alpha Topcoat. Met dit verfsysteem is je buitenmuur uitstekend bestand tegen weer en wind en bovendien ook nog eens voorzien van een prachtige structuur!

Zo zie je maar hoe eenvoudig je door middel van structuurverf een groots resultaat kunt behalen! Durf jij het aan?