1. Home
  2. Advies
  3. Knap je badkamer op!

Knap je badkamer op!

Leestijd: 7 minuten



Sommige badkamers vallen in een eerste categorie en behouden hun klassieke schoonheid en tijdloze pracht. En dan heb je ook nog badkamers in een tweede categorie. Dat zijn de gedateerde badkamers of badkamers die wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken. In deze laatste categorie kunnen de badkamers verschillen van totaal monstrueus of gewoon niet helemaal je smaak. In dit geval heb je de keuze om je badkamer volledig te vervangen en opnieuw te beginnen, máár je kunt ook eerst kijken wat je kunt bereiken door de badkamer te renoveren met verf.

Denk eens aan een frisse lik verf!

Een badkamer volledig vervangen is vaak een optie waar een flink prijskaartje aan hangt. Soms ben je net verhuisd en zit een nieuwe badkamer niet in het budget, of ben je uitgekeken op je huidige badkamer, maar heb je geen zin in een hele verbouwing. Door een badkamer op te knappen kun je vaak ook al een groots effect behalen, veelal met hele simpele middelen! Je kunt bijvoorbeeld het sanitair, zoals kranen en douchekoppen, vervangen. Je kunt ook nieuwe badkamermeubels aanschaffen of een nieuwe spiegel ophangen. Maar vergeet vooral niet een frisse lik verf! Niet alleen muurverf, maar ook tegelverf!

Welke verfproducten kun je hiervoor gebruiken?

In een badkamer heb je natuurlijk veel te maken met vocht en warmte. Muurverf kan hierdoor soms gaan afbladderen of schimmel aantrekken. Door dit aan te pakken kun je een badkamer vaak al een veel frisser aanzicht geven. Bij Kleuro hebben wij vele muurverven in het assortiment die speciaal voor deze ruimtes geschikt zijn.

Perfecte muurverven voor vochtige ruimtes.

Sikkens Alpha Humitex SF is bijvoorbeeld uitstekend toepasbaar in vochtige ruimtes, zoals badkamers. Sigma Sigmapearl Clean Satin kun je hiervoor ook kiezen, aangezien deze muurverf ook nog eens waterafstotend is en bestand is tegen regelmatige reiniging. Indien je te maken hebt met een schimmelrijke ruimte kun je ter bescherming de schimmelbestendige Sigma Sigmaresist Fungi Matt muurverf kiezen. Ook is  Flexa Easycare Muurverf Badkamer een uitstekende optie. De vochtregulerende muurverf is bestand tegen waterbelasting en schimmelbestendig. Opties genoeg! Bijkomend voordeel is dat deze muurverven op kleur kunnen worden gemengd. Zo zit je niet vast aan standaard wit en kun je de creativiteit vrij laten vloeien.

Geef je tegels een frisse uitstraling met tegelverf.

Ook voor tegelverf heb je bij Kleuro keuze uit meerdere producten. Zo kun je voor tegels in je badkamer kiezen voor de hoogglanzende 1- component Alabastine Tegellak. Deze is geschikt voor het waterbestendig aflakken van bestaand tegelwerk, maar minder geschikt voor het overschilderen van tegels en voegen in de douche en rondom de badkuip. Hier kun je de 2-componenten Alabastine Warmwaterbestendige Tegellak voor gebruiken. Bij beiden lakken is er een Alabastine 1- en 2-component(en) Tegelgrondverf om de hechting en het resultaat te optimaliseren. Bij Histor Perfect Finish Wandtegels heb je daarentegen geen primer nodig. De tegellak kan direct op de wandtegels aangebracht worden en geeft een vochtbestendig, reinigbaar en krasvast resultaat.

Ook je badkuip of douchebak kun je verven!

Soms kan het zijn dat je de badkuip of douchebak óók van een nieuwe lik verf wilt voorzien. Dit is mogelijk met Jaeger Acryl Badkuip-Renovatielak. Naast badkuipen en douchebakken kun je de lak ook toepassen op andere watergedragen geëmailleerde of stalen ondergronden. Ook is het mogelijk deze lak direct zonder primer op keramische tegels aan te brengen.

Het lakken van tegels:

Begin met een goede basis.

Tegellak aanbrengen is natuurlijk wel een dingetje. Je wilt uiteraard een mooi egaal en glad resultaat. De staat waarin de ondergrond zich in bevindt is hierbij erg belangrijk. Wanneer al reeds aangebrachte verflagen zijn gaan afbladderen dien je deze eerst te verwijderen. Ook kun je controleren of de kit en voegen nog in goede staat zijn. Soms kunnen deze loslaten of scheuren. In dat geval kun je deze het beste ook eerst verwijderen. Deze kitranden kun je vervolgens het beste aan het einde van je verfklus weer aanbrengen. Dit is om te voorkomen dat je kitrand vol verf komt te zitten.

Maak alles grondig schoon en verwijder schimmel.

Vervolgens komt de volgende belangrijk stap, of liever gezegd stappen; namelijk het schoonmaken. Dit schoonmaken begint met het verwijderen van eventuele schimmel door middel van reiniging. Hiervoor kun je Bison Schimmelvreter of Sudwest Schimmelreiniger voor gebruiken. Deze kun je gebruiken op voegen, tegelwanden, douchecabines en stucwerk. Deze reinigingsproducten, en de lakverfproducten, kunnen een sterke geur hebben. Gebruik daarom altijd een mondkapje en een veiligheidsbril, draag beschermende kleding en zorg voor voldoende ventilatie. Plak ook niet te schilderen ondergronden goed af met afplaktape en stucloper.

Ontvet en schuur de tegels.

Na het reinigen van de schimmel spoel je de ondergrond goed na en kun je de ondergrond gaan ontvetten. Op een vette ondergrond kan namelijk de lakverf niet goed hechten en zal deze sneller loslaten. Voor het ontvetten kun je bijvoorbeeld de geurarme en biologisch afbreekbare Histor Perfect Finish Ontvetter gebruiken. Tijdens het ontvetten kun je gebruik maken van een schuurvlies, zoals Sia Siavlies Sponzen die zowel droog als nat te gebruiken zijn. Daarna kun je de ondergrond weer goed opnieuw reinigen en schuren met een nat/droog schuurpapier, zoals 3M 734 Wet or Dry in p400 of p600. Laat de ondergrond tenminste een uur goed drogen.

Breng de lakverf aan.

Indien nodig is de ondergrond nu gereed voor de eerste primerlaag en wanneer deze volledig droog is, kun je aan de slag met de tegellak naar keuze. Roer primers en lakverven voor gebruik altijd goed door. Zet de lakverf verticaal aan en rol het horizontaal uit met een schuimroller of lakviltroller. Werk altijd van boven naar beneden om eventuele zakkers te voorkomen. Meestal heb je bij het gebruik van een tegellak meerdere lagen nodig om een dekkend resultaat te behalen. Tussen deze verflagen is het belangrijk de lakverf eerst volledig te laten drogen en tussendoor op te schuren met een schuurvlies en wederom goed schoon te maken.

Werk bij iedere laklaag met schone materialen.

Wanneer je een volgende verflaag wilt aanbrengen kun je de verf het beste in een nieuwe verfbak doen of een nieuw inzetbakje in de gebruikte verfbak doen. De oude verflaag in de verfbak lijkt misschien droog, maar door de nieuwe natte lakverf gaat de oude verf daar toch in vermengen, met een onregelmatig resultaat als gevolg. Wanneer je je houdt aan deze richtlijnen kun je een zeer mooi en hernieuwd resultaat behalen op de tegels in je badkamer.

Het verven van muren en plafonds:

Reinig schimmelplekken op muren en plafonds.

Je kunt er ook voor kiezen eerst de muren en plafonds te schilderen. Bij veel badkamers lopen de tegels niet volledig door tot het plafond. Het komt ook wel eens voor dat een muur in een badkamer helemaal niet is voorzien van tegels. In beide gevallen wil je een muurverf gebruiken die geschikt is voor vocht en warmte en die natuurlijk ook schimmelwerend is. Ook bij muren is het belangrijk om deze eerst te ontdoen van eventuele schimmel. Hiervoor kun je hetzelfde reinigingsmiddel gebruiken als op de tegels. Reinig de muur of het plafond na en laat deze goed drogen.

Plak netjes af en breng de latex aan met een kwast of roller.

Als je de omgeving nog niet hebt afgeplakt kun je dit nu doen. Je kunt hier bijvoorbeeld Kip Schilderstape Extra Professioneel 301 voor gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Sam Prof Afdekfolie gebruiken voor de vloer en eventuele meubels. Vervolgens kun je eventuele oneffenheden repareren door gebruik te maken van een plamuurmiddel. Latex voor binnenmuren en plafonds is eigenlijk altijd op waterbasis. Na goed doorroeren kun je voor randen en hoekjes de muurverf aanbrengen met een kwast. Voor de grotere oppervlaktes kun je de muurverf vervolgens aanbrengen met een microvezelroller.

Laat de muurverf goed drogen.

Muurverven hebben vaak een voldoende lange open tijd om baanvorming te voorkomen. Veelal is het mogelijk om met 2 lagen al een volledig dekkend resultaat te behalen. Let er wel op dat je tussen de verflagen de latex eerst goed laat drogen. Ook dient de verf helemaal goed droog te zijn voordat je de badkamer weer besluit te gebruiken.

Door je badkamer op deze manier aan te pakken kun je vaak grootse resultaten behalen en genieten van een nieuw en verfrist aanzien. En dat voor maar een fractie van de prijs van een volledige badkamer renovatie!