Wanneer vocht invloed krijgt op hout kan dat vervelende gevolgen hebben. Het hout kan gaan rotten, zwellen, kromtrekken, krimpen en zelfs scheuren. Ook heb je veel sneller kans dat je aangroei krijgt van zwammen en andere micro-organismen. Vooral buiten kan hout veel met vocht te maken krijgen. Denk maar aan houten schuttingen, tuinhuisjes, rabatdelen, schroten en ander niet-maatvast timmerwerk. Als je nieuw hout of onbewerkt hout zou afsluiten met een dekkende laklaag, kan het vocht er inderdaad niet meer in. Het grote nadeel is alleen dat het vocht dan ook niet meer uit het hout kan. Dit kan hele nadelige gevolgen hebben. Gelukkig kun je buiten deze houten ondergronden wel uitstekend behandelen met schakelverf!
Wat is schakelverf?
Schakelverf, systeemverf en één-pot-systeemverf (EPS) zijn eigenlijk verschillende termen voor het één-zelfde product. Dit verfproduct is een primer, voorlak en aflak in één op basis van alkydhars. Dit maakt het ideaal voor houten ondergronden buiten. Zeker wanneer je te maken hebt met nieuw hout en renovatieschilderwerk.
Perfect voor vochtig hout.
Bovendien is het een perfect product wanneer je te maken hebt met vochtig hout en als het belangrijk is dat je verfproduct vochtregulerende eigenschappen bevat. Door het niet-afsluitende karakter kan het bestaande vocht nog wel naar buiten en blijft het hout in goede staat.
Wanneer kies je voor schakelverf?
Wanneer je te maken hebt met vochtige houten ondergronden buiten, dienen deze goed beschermd te worden tegen de elementen door een verflaag. Behalve goede bescherming wil je natuurlijk ook dat je geschilderde hout er straks netjes uitziet. Buitenhoutwerk kun je perfect afwerken met schakelverf. Het is specifiek geschikt voor niet-maatvast timmerwerk.
Uitstekend geschikt voor niet-maatvast timmerwerk.
Bij niet-maatvast timmerwerk denk je bijvoorbeeld aan schuren, tuinhuisjes en schuttingen. Hier kan het hout namelijk meer werking vertonen en daar moet een verfproduct geschikt voor zijn. Ook hout met kieren of waar vocht eventueel achter zou kunnen kruipen, kun je zeer goed met een EPS-laag behandelen, bijvoorbeeld met Sikkens Rubbol EPS. Zo kun je hout optimaal beschermen en voorzien van een fraai halfglanzend resultaat.
De primer zit al in de pot verwerkt!
Als je een lakverf direct op kaal hout zou toepassen, kan deze onvoldoende hechting realiseren, met een verminderde duurzaamheid als gevolg. Met schakelverf heb je dit probleem niet. Zo hecht Sigma Schakelverf Satin op zichzelf al uitstekend op kaal hout. Met schakellak hoef je dus geen grondverf, tussenlaag en aparte lakverf te kopen! Ook kun je schakelverf ter onderhoud aanbrengen op bestaande schakelverflagen. Met schakelverf kun je namelijk een duurzaamheid realiseren van ongeveer 5 tot 6 jaar.
Goeie dekking direct in je juiste kleur.
Aangezien je uit één pot werkt zijn de primerlaag, eerste laklaag en tweede laklaag direct in de juiste kleur. Zo kun je heel snel een goede dekking behalen. Naast een vochtregulerend resultaat is je hout met een schakelverflaag ook beter bestand tegen de invloeden van UV-straling.
Nu we alle voordelen weten, hoe pas je schakelverf eigenlijk toe?
Zorg voor een goede voorbereiding.
Maak allereerst de omgeving rond het te schilderen object volledig vrij. Haal tuinbanken en bloempotten uit de weg. Om te voorkomen dat verfspetters op niet te schilderen ondergronden komen, kun je de grond en andere onderdelen afplakken met tape en afdekfolie. Bescherm ook jezelf tegen verfspatten door beschermende kleding en handschoenen te dragen.
Schakelverf werkt het beste op kaal hout.
Bij voorkeur werk je op een kale houten ondergrond. Een één-pot-systeem is niet geschikt om toe te passen op andere lakverflagen. Ten eerste voegt het weinig toe en ten tweede kan dit nadelige gevolgen hebben voor de vochthuishouding van het hout. Maak in het geval van bestaande laklagen het hout altijd eerst volledig kaal.
Eventueel bestaande laklaag kaal schuren.
Als je te maken hebt met een bestaande laklaag, kun je deze het beste ontdoen door te schuren. Dit kun je goed en snel met een schuurmachine doen. Schuur in dit geval altijd met de nerf mee van het hout. Dan krijg je straks weer het meest gladde resultaat. Zeker wanneer je met kaal hout werkt behoor je deze altijd nog even licht op te schuren. Gladgeschaafd hout hoef je niet weer extra te schuren.
Behandel houtrot.
Dit is ook het moment om eventueel houtrot en oneffenheden in het hout aan te pakken. Houtrot moet volledig weggekrabd worden tot het goede hout. Daarna kun je de plekken behandelen met een product om houtrot te stoppen en vervolgens plamuren met een houtrotvuller. Kleine oneffenheden kun je repareren met plamuur. Wanneer je stukken hebt gerepareerd kun je dit even licht opschuren. Zorg altijd dat bij elke stap je laag geschuurd en goed gereinigd is. Je wilt namelijk dat de ondergrond goed stofvrij is, maar ook vetvrij en schoon.
Het schilderen van de eerste verflaag.
Dan is het nu tijd om de eerste verflaag aan te brengen, de zogeheten grondlaag. Gelukkig komt dit gewoon uit dezelfde pot als de daaropvolgende verflagen! Roer de verf in de pot even goed door met een roerhoutje om alle bestanddelen en pigmenten goed met elkaar te vermengen.
Na de primerlaag komen de volgende twee verflagen.
Nadat je de primerlaag hebt aangebracht, kun je de eerste verflaag toepassen en vervolgens de aflaklaag aanbrengen. Zet de verf op, maar eindig je verfstreken altijd richting de nerf. Zo krijg je het meest egale en gladde resultaat. Schuur tussen elke verflaag de ondergrond lichtjes op en reinig de ondergrond grondig. Laat elke verflaag ten minste 20 uur goed drogen.
Goed schildermateriaal heeft ook effect op je resultaat.
Je kunt voor het aanbrengen een kwast of een lakviltroller gebruiken. Je kunt de laatste laag ook nog eens narollen met een schuimroller. Zo krijg je het meest egale resultaat en heb je optimaal rendement van de dekkracht.
Heb je naderhand nog verf over?
Als je na je schilderklus nog schakelverf over hebt, kun je deze veelal tot 2 jaar in afgesloten originele pot bewaren. Kwasten en rollers kun je het beste laten indrogen en weggooien bij een Chemisch Afval Verzamel-punt. Ook verfresten kun je hier het beste naartoe brengen. Dit is omdat schakelverven op basis van alkydhars zijn en deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Door deze schade zoveel mogelijk te minimaliseren, kun jij zo ook meehelpen aan een beter milieu!
Nu kun je gaan genieten van een prachtig geschilderd resultaat en heb je tot 5 jaar geen onderhoud meer!