1. Home
  2. Advies
  3. Omgeving voorbereiden voor muurverf

Omgeving voorbereiden voor muurverf

Leestijd: 7 minuten



Een pot muurverf kopen en dat gelijk op je muur smeren klinkt ideaal, maar wij weten natuurlijk allemaal dat een schilderklus nogal wat planning vergt. Er zijn namelijk best wat aspecten waar je rekening mee moet houden. Toch zijn dit vaak stappen die niet grondig worden uitgevoerd. Veelal omdat men denkt dat het weinig verschil maakt, of teveel tijd kost. Maar je doel is natuurlijk altijd een zo’n egaal, dekkend, strak en duurzaam mogelijk resultaat. Maar hoe bereik je dit perfecte resultaat?

Beginnen bij het begin.

    Wanneer je muren wilt gaan schilderen bestaat je voorbereiding vooral uit twee onderdelen:
  • je omgeving beschermen,
  • en je ondergrond klaarmaken.

Als je wilt weten hoe je aanpak er uit gaat zien is het handig om vooraf te bepalen welke ruimte je gaat schilderen, wat er allemaal nog in die ruimte staat, of je er gemakkelijk bij kunt, zijn de muren nog in goede staat, zitten er al verflagen op, etc.

Het begin begint dus simpelweg met het inventariseren van de ruimte en de muren. Dit lijkt misschien vaag, maar geen zorgen! Wij gaan je er doorheen loodsen!

In wat voor staat is je muur?

In wat voor staat je te schilderen muur is heeft invloed op de producten die je kiest en ook op het uiteindelijke resultaat.

Hieronder schetsen we een paar mogelijke scenario's waar je rekening meer moet houden.

  • Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan kun je te maken hebben met kale betonnen muren. Een kale betonnen muur heeft altijd een voorstrijkmiddel nodig.
  • Zit er al muurverf op de muur en wil je van een donkere kleur naar een lichte kleur? Ook dan pas je de productkeuze daarop aan. Je wilt dan zorgen dat je eerst een primer of voorstrijk gebruikt en vervolgens afwerkt met een zeer goed dekkende latex.
  • Bevinden de muren zich in de keuken of de badkamer? Dan kies je voor een latex die tegen grote hoeveelheden vocht kan. Veelal kies je hiervoor een muurverf waar het vocht wel uit de muur kan, maar de latex wel vocht tegenhoudt om in de muur te trekken.
  • Zijn de muren aangetast door vochtschade? Heb je bijvoorbeeld te maken met schimmels of vochtkringen? Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat je de bron van het probleem oplost. Vervolgens kun je voor een verf kiezen met een ademend vermogen en die de groei van schimmels kan verminderen. Ja echt, die muurverven bestaan!
  • Zitten er vlekken op de muren of heb je te maken met rookschade? Door nicotine kun je een gele of bruine aanslag krijgen op je muren. Door rook kunnen roetdeeltjes zich nestelen in de muurverf. Dit is ten eerste lastig schoon te maken en ten tweede heb je hier speciale producten voor nodig die er voor zorgen dat de aanslag niet door de muurverf heen komt. In dit geval kies je dan voor een isolerende latex.
  • Zijn oude muurverflagen aan het afbladderen?Het geeft geen mooi resultaat als je direct over afbladderende verflagen gaat schilderen. Oude verflagen kun je in dat geval het beste zoveel mogelijk verwijderen met een verfkrabber en vervolgens door te schuren.
  • Is de muur net gestuct? Een vers gestucte muur is poreus en kan poederend zijn. Naast een voorstrijk kun je het beste vooraf ook nog een fixeermiddel gebruiken, zoals Sigmafix Universal.

In welke staat je muur ook is, voor elke muur is er wel een geschikte muurverf.

De ruimte leeghalen.

Tijdens het schilderen wil je dat niets in de weg staat of hangt en je overal goed bij kunt. Staan er nog meubels in de ruimte en hangen er spullen aan de muren? Haal meubels zoveel mogelijk uit de ruimte of verplaats ze naar het midden van de kamer. Haal schilderijen en lampen allemaal van de muur. Verwijder ook spijkers en schroeven uit de muur. Plinten kun je ook verwijderen en na je schilderklus vervangen of terugplaatsen.

Handige tip: Moet een schilderij straks weer op precies dezelfde plek terugkomen? Laat dan voor nu de spijkers in de muur zitten. Dan smeer je ze straks niet dicht met vulmiddel én weet je straks weer waar het opgehangen moet worden.

Omgeving beschermen.

Nu er geen meubels in de weg meer staan en je zoveel mogelijk een kale basis hebt kun je de ruimte gaan beschermen tegen verfspatten. Hier kun je spatkleden voor gebruiken. Deze zijn van stof en houden veel viezigheid tegen, maar verf kan daar eventueel nog wel doorheen lekken. Dus als je graag je vloeren en meubels intact wilt houden is het raadzaam dit altijd te gebruiken in combinatie met een stucloper of afdekfolie.

Tape de stucloper of afdekfolie vast aan de onderkant van de muur. Natuurlijk niet hoger dan waar je plinten teruggeplaatst worden. Wanneer je de plinten laat zitten plak je strak af tot de bovenrand van de plint. Zorg dat alles wat je op de vloer legt mooi strak ligt, zodat je niet eventueel kan struikelen. Moet je eens voorstellen; struikelen met verf in je handen! Help!

Zorg ook dat je voldoende ventilatie hebt. Zet een deur of raam open voor frisse lucht. Werk bij voorkeur altijd bij daglicht; zo kun je het beste zien wat je doet.

Muren schoonmaken.

Nu verplaatsen we onze aandacht weer terug naar de muren. Het is heel gebruikelijk dat muren in de loop der jaren wat vies zijn geworden. Muren kun je goed reinigen met een ontvettend reinigingsmiddel in warm water. Het gaat er vooral om dat je de muren schoonmaakt van enig stof of lichte vlekken die op de muren kunnen zitten. Echte lichte verkleuringen of lichte rookschade kun je later oplossen met de juiste verfproducten. Na schoonmaken laat je de muur altijd goed drogen!

Voorstrijk nodig?

Dit is ook een goed moment om te controleren of je muur eventueel voorstrijk nodig heeft. Voorstrijk heb je meestal nodig in gevallen waar je te maken hebt met een onbehandelde muur, of bijvoorbeeld een muur waar je te maken hebt met vocht. In deze gevallen zorgt een voorstrijk ervoor dat de muurverf egaal op je muren kan komen, maar ook dat de ondergrond geen werking gaat vertonen op je muurverf. Wanneer je de muur reinigt en je merkt dat de muur het water snel opzuigt, dan doe je er goed aan gebruik te maken van een voorstrijk, zoals Sikkens Alpha Primer.

Gaten repareren.

Inspecteer muren op gaatjes, scheurtjes en deuken. Denk niet dat je dit kunt verbloemen met latex. Als je het nu kunt zien, reken maar dat je dit straks ook ziet wanneer je de muur hebt geverfd. Het is dus belangrijk dit netjes te repareren. Hier kun je een plamuurmiddel voor gebruiken. Je hebt verschillende producten voor kleine gaatjes of iets grotere scheurtjes. Gebruik een spatel om het vulmiddel netjes aan te brengen en glad af te strijken. Hoe preciezer je deze stap uitvoert, hoe minder werk je hierna hebt en hoe mooier je uiteindelijke resultaat gaat worden. Laat ook dit goed drogen!

Oneffenheden verwijderen.

Soms heb je ook te maken met oneffenheden die uitsteken. Denk bijvoorbeeld maar aan verfdruipers van voorgaande verfklussen, of kitranden. Zou je hier overheen schilderen, dan wordt deze uitstulping nog prominenter. Voor het meest egale resultaat verwijder je deze. Je kunt hiervoor een verfkrabber of afsteekmes gebruiken. Doe dit voorzichtig; je wilt immers niet nog meer schade aanbrengen aan je muren.

Vervolgens kun je schuurpapier gebruiken om de uitstulping zo egaal mogelijk te krijgen. Gebruik hier bijvoorbeeld een schuurpapier in p80 voor. Heb je vervolgens toch last van deuken en beschadigingen aan je muur? Deze kun je ook netjes glad plamuren. Laat dit allemaal goed drogen volgens de aangeraden droogtijd op de verpakking.

De muren schuren.

Met een schuurmachine, schuurblok of zelfs een schuurvel in p120 kun je de muren netjes opschuren. Wat je namelijk net hebt gerepareerd wil je helemaal egaal met je muur krijgen. Ook als er bestaande latex al op je muur zit kun je de hechting straks verbeteren als je de muur eerst een beetje opschuurt. Ook wanneer je werkt op een vers-gestucte muur is dit raadzaam. Het schuurstof verwijder je naderhand met een borstel.

Kitranden controleren en repareren.

Langs kozijnen en deuren vind je vaak kitranden. Zien deze er nog netjes uit? Soms moeten deze verwijderd en/of gerepareerd worden. Je kunt hiervoor het beste een sneldrogende en te schilderen kit gebruiken, zoals de Den Braven Acryl Anti-Crack. Dit doe je vóór je verfklus, zodat de muurverf die je daarna gebruikt niet ontsiert wordt met een witte kitrand.

Reinig de muur opnieuw.

Nadat de kit volledig droog is kun je nogmaals de muren goed schoonmaken. We hebben namelijk flink gerepareerd en geschuurd. Ook deze keer laat je de muur goed drogen.

Stopcontacten en lichtschakelaars verwijderen.

Nu kun je wandcontactdozen en lichtschakelaars van de muren afhalen. Dek dit vervolgens af met afplaktape. We weten dat ze verleiding groot is om die tijdens het verven te laten zitten, maar het is echt beter deze te verwijderen. Hoe minder obstakels je tijdens het schilderen tegenkomt, hoe beter dit is voor een egale en nette afwerking.

Afplakken.

We zijn er bijna! Nu je de rol met tape toch al vast hebt kun je deuren en kozijnen gaan afplakken. Voor echt grote vlakken, waar geen verf op mag komen, kun je plastic folie gebruiken. Om te zorgen dat de tape echt strak vast zit kun je deze even voorzichtig naschrapen met een afsteekmes of spatel. Doe dit echt heel voorzichtig, zodat je de tape niet kapotmaakt.

En klaar! Nu heb je een perfecte basis om te beginnen met schilderen. Ben je benieuwd hoe? Lees Hoe schilder je een muur, en lees onze tips and tricks hoe je het beste een muur kunt schilderen.