Bij een schilderklus is het doel natuurlijk het behalen van het allerbeste resultaat. Dit begint al bij het kiezen van het juiste verfproduct, maar het juiste gereedschap is minstens zo belangrijk. Waar een goed verfproduct zorgt voor optimale vloei en dekking, zorgt hoogkwalitatief gereedschap ervoor dat een kwast of roller de verf goed opneemt en gelijkmatig afgeeft. Welke kwasten of rollers je besluit te gebruiken heeft dus een grote invloed op het uiteindelijke resultaat.
Voordat je kiest voor een bepaalde kwast of roller is het eerst handig om te bepalen op welke ondergrond je gaat schilderen met welke verf. Schilder je binnen of buiten? Ga je kozijnen schilderen of een muur? In de wereld van verf en coatings wordt er onderscheid gemaakt tussen watergedragen verf en terpentinegedragen verf. Watergedragen verf is meestal geschikt om binnen toe te passen en verf op terpentinebasis gebruik je buiten.
Synthetisch of varkenshaar?
Synthetische kwasten.
Muurverven en binnenlakken zijn meestal watergedragen en op acrylbasis. In dit geval kies je veelal voor kwasten van synthetisch materiaal. Deze zijn over het algemeen van polyester gemaakt. De polyester vezels hebben het voordeel dat ze acrylverf optimaal kunnen opnemen, zonder snel uit te drogen. Hierdoor kan een kwast zeer gedoseerd verf afgeven.
Kwasten van varkenshaar.
Tijdens je zoektocht naar de perfecte kwast zul je ook kwasten van varkenshaar tegenkomen. Wat maakt een varkensharen kwast nou zo goed? Dit komt voornamelijk door de zeer sterke en flexibele haren. Bovendien heeft varkenshaar de perfecte vorm en zijn de haren aan de basis dikker en lopen aan het uiteinde taps toe. Hierdoor kan een varkensharen kwast de verf goed vasthouden en geleidelijk afgeven. Kwasten van varkenshaar zul je echter niet gebruiken bij watergedragen verven. De reden hiervoor is dat de haren waterafstotend zijn, waardoor de kwast watergedragen verf niet goed opneemt. Daarom gebruik je kwasten van varkenshaar uitsluitend bij verf op terpentinebasis, zoals alkydverf.
Verschillende soorten kwasten.
Platte kwasten.
Naast het materiaal van de kwasten, speelt de vorm ook mee. Kwasten komen in vele verschillende uitvoeringen en elke kwast is weer ergens anders voor geschikt. Voor grotere oppervlakken is bijvoorbeeld een platte kwast perfect. Je zou hier een verfroller voor kunnen gebruiken, maar wanneer een ondergrond een onregelmatige structuur heeft is het handiger een kwast te gebruiken. Denk maar bijvoorbeeld aan wanneer je een houten schutting in de beits wilt zetten. De lange haren van een platte kwast, zoals Anza Diamond Aqua Plat, kunnen veel verf opnemen en afgeven. Zo kun je gemakkelijk grotere oppervlaktes schilderen en deze goed verzadigen met verf en een optimale laag aanbrengen.
Ronde en ovale kwasten.
Voor kleinere oppervlaktes kun je beter kiezen voor een ronde kwast. Een ronde kwast bedekt een minder groot gedeelte van het oppervlak en is daarom ideaal voor randen en hoekjes. Denk maar aan een kozijn; die kun je perfect schilderen met een ronde kwast! Voor extra lastig te bereiken hoekjes kun je ook een Lyons penseel gebruiken. Een ovale kwast is daarentegen de perfecte combinatie tussen een platte en een ronde kwast. Deze kun je wél gebruiken voor grotere oppervlakken, dankzij het bredere strijkvlak. Maar tegelijkertijd kun je ook mooie strakke lijnen maken dankzij de ronde vorm.
Puntkwast.
Met een puntkwast kun je heel precies te werk gaan. Door de punt van de kwast en de schuin-aflopende haren kun je heel netjes exacte lijnen en vormen schilderen. Een puntkwast is dus perfect te gebruiken als je secuur langs randen moet schilderen of als je decoratief te werk wilt gaan.
Blokwitter of blokkwast.
Blokwitters zijn vaak een stuk groter dan andere kwasten. Dankzij het formaat van de kwast en de vele lange haren is een blokwitter perfect voor het aanbrengen van watergedragen muurverven en lakverven op beton of steen. Je kunt met een blokkwast een optimale dekking behalen, zelfs als je voorstrijk of dunne coatings aanbrengt. Afhankelijk van hoe je de blokkwast gebruikt kun je met een blokkwast ook een mooie textuur aanbrengen op de muur. Een krijtverf zoals Flexa Pure Krijtverf is hiervoor perfect.
Van links naar rechts: Anza Platinum Aqua Kwast Dubbeldik Plat, Anza Titanium Kwast Rond, Progold Ovale Kwast 7770 Exclusive, Meesterhand Classic Gebogen Penseel, Goundhaantje Rechampir Kwast Serie 288, Sam Blokwitter Hout.
Soorten Verfrollers.
Lakviltroller.
Ook rollers worden vaak gekozen als gereedschap tijdens een verfklus. Een roller is zeer geschikt wanneer je grotere oppervlakken wilt voorzien van verf, lak of een coating. Denk maar aan een muur, een meubel of een deur. De ondergrond waarop je schildert is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Net zoals bij kwasten speelt het soort verf ook een rol in de keuze van een roller. Zo kun je bij het gebruik van lakverf op alkyd- of acrylbasis het beste kiezen voor een lakviltroller. Dankzij de korte en zachte vacht kan een viltroller veel verf opnemen en optimaal een goede laagdikte aanbrengen. Zo kun je de glansgraad uiterst tot zijn recht laten komen met een egaal en streeploos resultaat.
Microvezelroller.
Voor muurverven is een microvezelroller juist perfect geschikt. Hier heb je verschil in dikte van de vacht. Op gladde en egale muren voldoet een muurverfroller met een dunnere vacht, zoals de Anza Pro Antex Maxi. Voor muren met structuur of onregelmatigheden kun je beter kiezen voor een roller met een dikkere vacht, zoals de Anza Pro Wistex Maxi. Op deze manier kan de roller zich goed volzuigen met verf en voldoende verf afgeven. Zo kun je er zeker van zijn dat de muurverf optimaal dekt op jouw onregelmatige muur. Wil je zelf structuur aanbrengen op je muur? Dan kun je zelfs nog kiezen voor een structuurroller. Het schuim van deze roller zorgt voor een reliëf op je muur.
Van links naar rechts: Anza Viltrol Midi, Meesterhand Lakviltroller, Meesterhand Muurverfroller Triple Blue (voor gladde ondergrond), Goudhaantje Muurverfroller Groene Schilderstreep (voor grove ondergrond), Anza Micmex Maxi Microvezel Muurverfroller (voor glad tot medium grove ondergrond), Sam Structuurroller Fijn.
Tip: Vergeet bij een verfroller niet een bijbehorende beugel te kopen. Deze zijn verkrijgbaar met een kort handvat of een langere steel.